Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Εθελοντικός Καθαρισμός της ακτογραμμής Τούρλος-Νέο Λιμάνι 03 οκτωβρίου 2010

Η 1η Πρωτοβουλία της "Νεανικής Δράσης Μυκονιατών" ήταν ο καθαρισμός της ακτογραμμής που ενώνει την παραλία του Τούρλου στο Γεφυράκι με το Νέο Λιμάνι.

Επιλέξαμε την συγκεκριμένη περιοχή διότι εκεί εξυπηρετούνται τα πλοία της γραμμής και τα κρουαζιερόπλοια με αποτέλεσμα να αποτελεί σημείο έντονης τουριστικής δραστηριότητας. Θεωρούμε λοιπόν ότι η συγκεκριμένη περιοχή λειτουργεί μαζί με το παλιό λιμάνι ως βιτρίνα του νησιού και πρέπει να δίνει θετική εντύπωση στον επισκέπτη. Κι επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα σχετικά με τα άλλα λειτουργικά προβλήματα του Νέου Λιμανιού, σκεφτήκαμε ότι τουλάχιστον μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε όσοι έρχονται στο Νέο Λιμάνι κι όσοι προχωρούν στον αυτοκινητόδρομο κατά μηκος της ακτογραμμής, να μην αντικρύζουν το θέαμα των σκουπιδιών!!

Εδώ είναι μερικά πλάνα από τον χώρο πριν καθαρίσουμε....





  Η εικόνα που αντικρύσαμε μιλάει από μόνη της...


Σκουπίδια κάθε λόγής, τα περισσότερα αν όχι όλα, ξεβρασμένα από το κύμα....




Τα σκουπίδια που μαζέψαμε ήταν αρκτετά σε όλο το μήκος της παραλίας....





Τα συμπεράσματά από την πρωτοβουλία μας είναι  τα εξής:

1.Η ακτογραμμή του Τούρλου πρέπει να καθαρίζεται ανά τακτά χορνικά διαστήματα (κάθε Σαββατοκύριακο), διότι το κύμα ξεβράζει συνέχεια σκουπίδια και είναι ντροπή να καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας με τέτοιες εικόνες.

2. Θα ήταν καλό να δημιουργηθεί από την υπηρεσία καθαριότητας μια επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου της καθαριότητας των παραλιών και των ακτογραμμών, οι οποίοι κυριολεκτικά θα χτενίζουν καθημερινά τις παραλίες μας πριν τις ώρες αιχμής, ώστε να είναι και η εικόνα μας όμορφη και οι άνθρωποι να απολαμβάνουν την βόλτα τους και το μπάνιο τους.

3. Οι κοινές δράσεις τονώνουν την συλλογικότητα της ομάδας και ενθάρρυναν νέα άτομα να συμμετέχουν στις επόμενες δράσεις μας.
4. Τέλος νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση που κάναμε κάτι καλό για τον τόπο μας κι έστω κι αυτό το λίγο που προσφέραμε συνέβαλλε θετικά στην περιοχή όπου δράσαμε. 

Νεανική Δράση Μυκονιατών

2 σχόλια:

  1. ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΡΑΝΤΑΙΣ-ΠΑΡΑΓΚΑ.ΕΥΓΕ ΠΑΙΔΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή η πρωτοβουλία για τον καθαρισμό!
    Παρατηρώ όμως πως το κυριότερο πρόβλημα της ακτογραμμής Τούρλου-Χώρας είναι το γεγονός ότι κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
    Οι αχόρταγες κοιλιές της πολιτικής ηγεσίας γεμίζουν την ακτογραμμή με αχρηστα τσιμεντένια λιμάνια κάνοντας το νησί να μοιάζει όλο και περισσότερο με αθηναϊκό προάστιο. Ο Άγιος Γιώργης οπου κάποτε μαθαίναμε να κολυμπάμε σημερα είναι το καινούριο ανοργάνωτο λιμάνι μας, ενώ τα σπίτια και επιχειρήσεις που άλλοτε ήταν δίπλα στη θάλασσα απομακρύνονται από αυτήν όλο και περισσότερο. Ο ορίζοντας που μάθαμε να βλέπουμε, σήμερα πλαισιώνεται από το τσιμέντο. Ποιός ρωτήθηκε για όλα αυτά;
    Δεν πιστεύετε πως θα έπρεπε να απαντήσουμε σε αυτό με κάποιον τρόπο; Υπάρχει κάποια πρόταση ή ενδιαφέρον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή