Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Τα Τρία Πηγάδια είναι μνημείο όχι πεζοδρόμιο ούτε οδόστρωμα για να τα νοικιάζετε!

Αυτό το έγγραφο κατετέθη στον Δήμο Μυκόνου στις 26 Μαρτίου 2010. Έχουν περάσει αισίως δύο μήνες και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον Δήμο. Το μόνο που παρατήρησα μια εβδομάδα περίπου μετά, αρχές Απριλίου δηλαδή, είναι ότι για μερικές μέρες, κάθε πρωί το "Άστρα" αφαιρούσε τρεις γλάστρες μπροστά από τα Τρία Πηγάδια που έκρυβαν το μνημείο για να τα επανατοποθετήσουν το βράδυ που άνοιγε το μαγαζί. Αυτό κράτησε λιγότερο από μια εβδομάδα και στην συνέχεια οι γλάστρες ξαναπήραν την μόνιμη θέση τους μποροστά από τα Τρία Πηγάδια. Τότε κατάλαβα ότι το έγγραφο μου είχε διαβαστεί και θεώρησαν ότι με το να αφαιρέσουν τις γλάστρες θα περνούσε το θέμα και θα ξεχνιόταν.

Όμως είχα ξοδέψει δύο ολόκληρες μέρες αναζητώντας την νομοθεσία που εξηγεί το καθεστώς υπό το οποίο μπορούν να ενοικιάζονται κοινόχρηστοι χώροι σε ιδιώτες και ετοιμάζοντας το έγγραφο προς τον Δήμο. Δεν ήμουν διατεθειμένος να αφήσω τον κόπο μου να πάει χαμένος έτσι εύκολα. Ήθελα τουλάχιστον να μάθω τι συμβαίνει και τι ισχύει με τον κοινόχρηστο χώρο στα Τρία Πηγάδια.

Αυτή ήταν κι η παγίδα στην οποία τόσο εύκολα έπεσα.

Είναι τα Τρία Πηγάδια όντως κοινόχρηστος χώρος? Υπόκεινται τα Τρία Πηγάδια στην νομοθεσία περί κοινοχρήστων χώρων που επιτρέπουν την ενοικίαση τους από ιδιώτες υπό την προϋπόθεση της εξυπηρέτησης ή μη αναίρεσης της ελεύθερης πρόσβασης και κοινής χρήσης του χώρου? Ή μήπως τα Τρία Πηγάδια αποτελούν μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν έχουν καμία σχέση με κοινόχρηστους χώρους??? Μήπως δεν τίθεται θέμα έκδοσης άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τα Τρία Πηγάδια, αφού εκεί δεν είναι κοινόχρηστος χώρος???΄Είναι μνημείο, είναι ιστορικός χώρος, είναι η κληρονομιά μας, πάντως ότι κι αν είναι δεν είναι είναι κοινόχρηστος χώρος, δηλαδή πεζοδρόμιο ή οδόστρωμα.

Αν τα μνημεία είναι προς ενοικίαση τότε η Παραπορτιανή γιατί είναι ακόμα ξενοίκιαστη? Τα Τρία Πηγάδια δεν διαφέρουν από την Παραπροτιανή, το άγαλμα της Μαντώς, τους Ανεμόμυλους, το "Ηρώο" κτλ. Αν είναι τα Τρία Πηγάδια προς εκμετάλλευση τότε είναι και όλα τα υπόλοιπα. Είδατε εσείς κανέναν να νοικιάζει την Παραπορτιανή, ή έστω την Μαντώ, ή το "Ηρώο"? Είδατε π.χ. τον Μαδούπα στον Γιαλό να νοικιάζει το "Ηρώο" για να πουλάει ούζο με μεζεδάκια?

Τα "Τρία Πηγάδια", ως μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι χώρος ο οποίος δεν υποβιβάζεται σε πεζοδρόμιο και οδόστρωμα, άρα ούτε και σε κοινόχρηστο χώρο κι ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να ενοικιάζεται!

Αυτό προφανώς το γνωρίζουν στον Δήμο αλλά το γνωρίζει κι ο υπεύθυνος του ακατανόμαστου καταστήματος, για αυτό και αντέδρασαν όπως αντέδρασαν.

Κρίμα, αίσχος και ντροπή για έναν Δήμο να σπιλώνει έτσι τα μνημεία του τόπου που στο κάτω κάτω αυτά είναι που κάνουν την Μύκονο αυτό που είναι από πλευράς πολιτιστικού ενδιαφέροντος και τουριστικού αξιοθέατου!

Τάσος Π. Συριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου