Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Τα Τρία Πηγάδια χρειάζονται ανάδειξη όχι οικονομική εκμετάλλευση

Κάθε χρόνο εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια, με το που ξεκινάει η θερινή περίοδος, κάπου μέσα στον Μάρτιο, τα Τρία Πηγάδια περνούν στην κατοχή του καταστήματος "Άστρα" το οποίο καταλαμβάνει το μνημείο με άδεια του Δήμου Μυκόνου.



Από ότι έχω καταλάβει μέχρι τώρα, ο Δήμος Μυκόνου μπερδεύει την έννοια "κοινόχρηστος χώρος" με την έννοια "πολιτιστικό μνημείο", αφού τον κονόχρηστο χώρο μπορείς να τον νοικιάσεις ως Δήμος υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ το μνημείο δεν μπορείς. Όπως δηλαδή δεν ενοικιάζεται π.χ. το "Ηρώων" στον Μαδούπα για να πουλάει ουζάκια και μεζέδες, όπως δεν ενοικιάζεται το άγαλμα της Μαντώς στο "Καμάρες" ή στο "Αργώ" για να πουλάει ποτάκι στο όρθιο, όπως δεν ενοικιάζεται η Παραπορτιανή στο "Κάστρο" μπαρ, έτσι δεν μπορεί να ενοικιάζονται τα Τρία Πηγάδια στο "Άστρα".


Απλά και ξεκάθαρα, τα πολιτιστικά μνημεία δεν είναι πράγματα προς ιδιωτική εκμετάλλευση και παραχώρηση έναντι χρηματικών ανταλλαγμάτων.


Οι κοινόχρηστοι χώροι από την άλλη, όπως οι παραλίες, τα πεζοδρόμια και οι πλακόστρωτοι δρόμοι στα σοκάκια της Χώρας, σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι δυνατόν να παραχωρηθούν από τον οικείο Δήμο σε ιδιώτες για να τα εκμεταλλευτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετείται ή έστω να μην αναιρείται η κοινή χρήση του πράγματος επί του οποίου παραχωρούνται δικαιώματα. Με άλλα λόγια όταν παραχωρεί ο Δήμος δικαιώματα στην αυλή ενός μαγαζιού εκείνο οφείλει να επιτρέπει την ελεύθερη διάβαση των πεζών κι όχι π.χ. να γεμίζει τον δρόμο με τα εμπορεύματά του.


Άρα λοιπόν επιτρέπεται η παραχώρηση δικαιωμάτων στους κοινόχρηστους χώρους προκειμένου να έχει ο Δήμος οικονομικά οφέλη, αλλά η εκμετάλλευση που θα κάνει ο ιδιώτης πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο και την κοινή του χρήση. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος βάζει ή οφείλει να βάζει όρια στα δικαιώματα που παραχωρεί επί των κοινοχρήστων χώρων. Κι εδώ βρίσκεται κι άλλη μια ένδειξη ότι όταν ο νόμος μιλάει για κοινόχρηστα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τα πολιτιστικά μνημεία, δίοτι όταν πρόκειται για το μνημείο μπορείς μεν να μιλήσεις για ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, αλλά πώς θα μιλήσεις για κοινή του χρήση αφού αποτελεί μνημείο και δεν βρίσκεται σε χρήση?


Εαν λοιπόν ισχύει ότι τα πολιτιστικά μνημεία τίθονται εκτός οικονομικής συνδιαλλαγής μεταξύ Δήμου και ιδιωτών, τότε πώς ο Δήμος Μυκόνου παραχωρεί άδεια κατάληψης των Τριών Πηγαδιών στο εν λόγω κατάστημα? Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να είναι νόμιμο?


Αν είναι όντως έτσι, η άδεια κατάληψης κοινόχρηστων χώρων που δίνει ο Δήμος Μυκόνου κάθε χρόνο στο "Άστρα" είναι παράνομη όσον αφορά τα Τρία Πηγάδια αφού ως πολιτιστικό μνημείο δεν είναι προς παραχώρηση.

Αυτό που πρέπει να κάνει ο Δήμος τώρα είναι να επιβάλλει στο κατάστημα να αποχωρήσει από τα Τρία Πηγάδια και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν το μνημείο, ίσως με κάποια κομψή επιγραφή, ίσως με κάποιον διακριτικό νυχτερινό φωτισμό που δεν θα προσβάλλουν το Μυκονιάτικο τοπίο κι αντίθετα θα το εξωραϊζουν και θα το προβάλλουν.

Τάσος Π. Συριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου